Josefine Östberg Olsson

”Nothing Else Matters” Josefine Östberg Olsson

Josefine Östberg Olsson har i flera verk arbetat med bilen på olika sätt och inte minst har hon intresserat sig för olika former av bilkultur. Inte minst det stora intresset för bilar som finns på landsbygden. När elbilarna nu vinner mark på bekostnad av bensinmotorer, vad innebär det för bilkulturen? 

Den interaktiva skulpturen NOTHING ELSE MATTERS skapades vid Söråkers Folkets hus 2020, en plats nära där Josefine Östberg Olsson växte upp. Titeln anspelar på låten Nothing Else Matters av Metallica. När sångaren och gitarristen James Hetfield skrev låten 1991 var den riktad till hans dåvarande flickvän. När det senare tog slut mellan Hetfield och henne så hävdade bandet att låten alltid varit riktad till deras fans. Det skiftet i mottagare ligger till grund för verket, det tillsammans med frågan vad som egentligen spelar någon roll. Konstverket riktar sig till Epa-traktorburna ungdomarna på orten. För att fullt uppleva verket uppmanas de åka till Söråkers Folkets Hus och parkera bilen med lyktorna tända och spela låten på högsta volym. Det är ett verk som innehåller ett stort mått av sentimentalitet över en tid försvunnit och över tider som förändras och vindar som vänder.

Josefine Östberg Olsson är född 1983 och uppvuxen i Tynderö, Timrå kommun och bor numera i Göteborg. Hon är utbildad på Akademin Valand, Dômen Konstskola i Göteborg och Göteborgs Universitet.