Margareta Klingberg

Margareta Klingberg, Hemmet

Margareta Klingbergs fotografier är tagna i fyra hyreshus i Junsele. Adressen har fungerat som hem för asylsökande familjer.

Många av dem var afghanska medborgare, som flytt från Afghanistan och Iran. Som följd av att den svenska migrationspolitiken lades om i november 2015 fick många slutgiltiga avslag på sina asylansökningar. Utan att berätta om sina planer valde ett tiotal av de asylsökande familjerna i Junsele att självmant fly från Sverige under hösten 2020. En efter en var familjerna borta. Borta med vinden/Gone with the Wind visar familjer som flytt från Afghanistan och Iran och som nu även flytt från Sverige. Margareta Klingberg fotograferade dem medan de levde till synes normala vardagsliv i Junsele.

Margareta Klingberg är född 1942 I Sundsvall och arbetar i Junsele. Natur och migration är centrala teman i Klingbergs konstnärskap och hon kombinerar dem ofta. Hon har särskilt intresserat sig för de senaste årens flyktingar som kommer till Norrlands inland, men intresset har också lett henne till andra delar av världen. Hon arbetar med foto, textil och text. Hon är utbildad på Konstfack och Kungl. konsthögskolan.