Triennalen
Konstnärer
Andreas Brännlund
Andreas Brännlund arbetar med olika material och olika konstområden som bildkonst, teater, scenkonst, scenografi mm.
Annikka Kronlid Arvidsson
Annikka Kronlid Arvidsson arbetar med text på papper som hon rullar upp. Hennes texter tar sin utgångspunkt i Nordingrås natur. Hon följer årstider, dygnets skiftningar men sätter också det som sker på en viss plats i ett globalt perspektiv. Hon tycker sig se hur klimatomställningen förändrar naturen. Den får också en betydelse för vardagslivet. Vädret är råare än tidigare. Den iskalla vinden från nordväst känns genom husens timmerväggar. Med teckningar och texter registrerar hon och ”sparar”...
Birgitta Ricklund
Birgitta Ricklund är same och arbetar med konsthantverk med samiskt formspråk och traditioner som hon tidigt tog till sig via sina föräldrar. Hon kom senare i livet att utbilda sig till möbelsnickare och har sedan arbetat som modellsnickare och restaurerare men också arbetat med konstnärliga gestaltningar.
Cecilia Björk
Våren 2022 har Sverige gjort en helomvändning och brutit med den alliansfrihet som i generationer varit central i vår nationella identitet. De politiska besluten har gått snabbt och debatten har varit aggressiv. Man har inte velat använda sig av demokratiska verktyg som folkomröstning eller att göra natoanslutningen till en valfråga.
Cecilia Hultman
Cecilia Hultman arbetar med teckning, installation, video och text. Oavsett vilket så handlar det om små men precisa betraktelser av rum och tillstånd. Hon lägger stor vikt vid detaljerna och det precisa oavsett om hon arbetar med blyertspennans tunna linje eller ord som sätts samman till meningar.
Cecilia Ömalm
Cecilia Ömalm har skapat ett nytt verk, Badgir/ Windcatcher, till Triennalen. Hon har inspirerats av över tretusen år gamla persiska och nordafrikanska byggnadsstrukturer som byggdes för att kyla av vinden och därigenom skapa en slags dåtida air conditioning. Metoden har fått en nyrenässans då den är tyst, kostnadseffektiv och även fungerar utan elektricitet.
Christian Bjärgö
Christian Bjärgö föddes i Stockholm men flyttade som barn med sina föräldrar till Härnösand. När tillfälle gavs som ung vuxen flyttade han till Göteborg. Minnena från uppväxten Västernorrland handlar mycket om blåst och oväder. En känsla för skillnaden mellan storstad och landsbygd har letat sig in i hans konstnärliga arbete. Han ser gärna att hans verk läses in som en del i en diskussion om människans livsvillkor.
David Larsson
David Larsson arbetar med långsiktiga konstnärliga undersökningar som presenteras som installationer och utställningar. I flera verk har fotografi haft en central roll men objekt, skulptur och installation är lika viktiga komponenter Larssons konstnärliga arbete. Larsson gestaltar frågor kring skeenden i samhället med ett särskilt intresse kring hur föreställningar om modernitet både skapar och skapas av vår relation till landskapet och användning av naturresurser.
Elin Kristoffersson
Elin Kristoffersson är bosatt i Härnösand och skapar danskonst under namnet Halo Dance Art. Har genom åren samarbetat och inspirerats av andra konstnärliga uttryck såsom teater, ljudkonst, konstperformance och musik i olika genrer. Tyngdpunkten ligger dock på soloverk, ofta framförda på alternativa spelplatser. Skapar för en bred publik och verken spänner mellan humor och djupt allvar.
Elin Maria Johansson
Elin Maria Johansson arbetar med av rumsliga installationer med video, animationer, bilder, objekt och ljud. De senaste åren har hennes verk kretsat kring frågeställningar om flocken eller svärmen och det kollektiva medvetandet. Hon gestaltar ofta naturfenomen och låter dem fungera som metaforer för vårt inre liv, samtiden, det förgångna, framtiden och det drömda. Tillsammans bildar hennes verk en abstrakt och metaforisk väv som speglar den plats och den tid vi befinner oss i.
Elme Ämting-Selja
Elme Ämting-Sejla arbetar vanligen med ljud, installationer och performance och med frågeställningar som rör psykisk ohälsa men för Triennalen har hon skapat en annan typ av verk.
Emilia Bergmark
Emilia Bergmark är född i Sundsvall, 1986, och bor i Köpenhamn. Emilia Bergmark är utbildad vid Den Konglige Danske Kunstakademi och School of the Damned i Storbritannien.
Emma Löfström
Emma Löfström arbetar med skogens ekosystem och ofta utgår hon från miljöerna kring familjens hus vid Ljungans strand i Överturingen.
Fredrik Nordin
Evolutionsteorin var länge en viktig utgångspunkt i Fredrik Nordins konstnärskap. Intresset ledde till en resa till Galapagosöarna eftersom det var där som Charles Darwin gjorde upptäckter som var viktiga för hans teori.
Ida Rödén
Ida Rödén presenterar arbetet kring vetenskapsmannen Jonas Falck, verksam i slutet av 1700-talet.
Ina Palm
Ina Palms skulpturer ser ut som magiska träd. Formen påminner också om renarnas horn. Ett träd är stillastående och fastgjutet i betong medan det andra sakta vrider sig runt sin axel.
Ingvar Sjöberg
Ingvar Sjöberg är född 1956. Han är uppvuxen i Gottne nordväst om Örnsköldsvik och har kvar släktgården där, han bor på Kungsholmen i Stockholm. Ingvar Sjöberg har vid sidan av sitt konstnärskap arbetat inom design- och teknisk forskning tagit som sin uppgift att lyfta värden från konsten in i andra discipliner. Artistic Director, DAC, Stockholms universitet.
Jenny Berg
Jenny Berg arbetar med installationer, objekt, text och handlingar som hänger samman i ickelinjära händelseförlopp. Ofta utgår hon från önskningar som verkar för stora.
Jenny Lundgren
Jenny Lundgren arbetar med måleri och förhåller sig till tradition och konsthistoria lika mycket som hon förlitar sig på intuition och slump.
Josefine Östberg Olsson
Josefine Östberg Olsson har i flera verk arbetat med bilen på olika sätt och inte minst har hon intresserat sig för olika former av bilkultur. Inte minst det stora intresset för bilar som finns på landsbygden. När elbilarna nu vinner mark på bekostnad av bensinmotorer, vad innebär det för bilkulturen?
Linda Lasson
Debatten om vindkraftparker är i mångt och mycket en fråga om vem som äger mark och resurser.
Linnéa Therese Dimitriou
Linnéa Therese Dimitriou arbetar i olika material och tekniker. Hon intresserar sig för verklighet och fantasi, illusioner och perception. Med refererat till konsthistorien tar hon spjärn mot olika arketyper för att uttrycka och undersöka sina personliga och ibland även universella frågor.
Lisa W Carlson
Tolv bilder på moln. Fotografier som ser ut att ha tagits på en flygresa, ovan molnen. Ovanpå bilderna finns ett raster. Ett otydligt lager information. Varje bild har ett namn. Häftiga stormar brukar få ett namn. Varannan får ett kvinnonamn, varannan ett mansnamn. Det är tolv stormar, tolv människor som lämnat jorden och rest vidare.
Margareta Klingberg
Margareta Klingbergs fotografier är tagna i fyra hyreshus i Junsele. Adressen har fungerat som hem för asylsökande familjer.
Maria Mäki
Maria Mäki arbetar dokumentärt i långa fotoprojekt där hon undersöker strukturer och fenomen i samhället.
Maria Sundström
I de verk som Maria Sundström visar på Triennalen utgår hon från vad som brukar benämnas som förnyelsebara energikällor – Vinden och Solen.
Mats Adelman
Mats Adelman bor i Tensta, Stockholm och arbetar med film, skulptur och måleri, ofta med utgångspunkt i naturstudier och visionära aspekter av landskapet i skärningspunkten mellan det agrara och urbana.
Max Book
Max Book är född 1953 i Österforse nära Långsele och uppvuxen i Bollstabruk. Han bor i Kolartorp, Handen, strax söder om Stockholm. Max Book varit verksam som konstnär i 50 år och är en av Sveriges mest kända målare. Professor emeritus i måleri.
Nina Svensson
Nina Svensson är född 1968 och växte upp i Timrå. Hon är utbildad vid Umeå konsthögskola. Hon bor i Torsåker i Gästrikland och arbetar som lärare på Konstfack i Stockholm. Hon arbetar ofta i projekt som byggs av olika sociala processer och intresserar sig för vem som äger och styr över resurser i ett samhälle. Hon samarbetar gärna med olika grupper i samhället och skapar projekt som är centrerade kring deltagande.
Oscar Kaleva Karlsson
Sedan våren 2021 har Oscar Kaleva Karlsson tagit långa promenader längs kusten i Sälsten i Härnösands kommun. Han har plockat upp tusentals glasbitar i olika färger. De är nötta och polerade av havet, sanden och vinden som driver på vågorna. Glasbitarna kunde han senare foga samman till verket Stormens öga.
Sonia Hedstrand
Sonia Hedstrands konstnärliga praktik befinner sig i skärningspunkten mellan dokumentarism, essä och sociologisk undersökning.
Ulla-Carin Winter
Ulla-Carin Winter, född 1959 och bor och arbetar i Sundsvall. Hon har utbildat sig i projektstudier i grafik vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar nästan uteslutande med grafiska tekniker som etsning, fotopolymergravyr och träsnitt.
Ylva Westerlund
Ylva Westerlund är född 1975. Hon är uppvuxen i Husum men bor i Stockholm. Hon är utbildad vid Malmö Konsthögskola.